Wiosna, wiosna, ach to Ty?
Czujecie już wiosnę?
My tak. Na zewnątrz i na talerzu.

Oto nasz przepis na pizzę z pesto ze szparagów i guanciale.

Składniki:

    1. 3 kulki ciasta

    2. Pęczek zielonych szparagów 450 g /główki położymy na pizzy, a z ogonków zrobimy pesto/

    3. Mozarella Fior di late 300 g

    4. Parmezan 30 g

    5. Guanciale 100 g

    6. Sól 2-3 g

    7. Oliwa z oliwek 30 g





Pesto ze szparagów

Szparagi myjemy i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody z odrobiną cukru. Po ok. 5 minutach są gotowe. Główki odcinamy - położymy je na pizzy, a ogonki przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, tarty parmezan, sól, pieprz i blendujemy. Do pesto warto dodać wodę z gotowania szparagów - ok 30 ml . Pesto gotowe!




Przygotowanie:

1. Wyjmujemy kulkę ciasta z pojemnika i rozciągamy ją w kształt dysku. 

2. Dodajemy pesto ze szparagów jako bazę. 

3. Rozkładamy kawałki mozarelli oraz szparagi owinięte plasterkami guanciale.

4. Polewamy całość odrobiną oliwy z oliwek.

5. Wrzucamy pizzę do rozgrzanego do pieca i pieczemy.

Pizza została wypieczona w piecu Effeuno P134 HA 509. Do jej wykonania użyto składników dostępnych w sklepie Jak u Mammy www.jakumammy.pl fresco.jakumammy.pl

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.