Składniki:
-
3 kulki ciasta
-
Pesto pistacjowe 45 g
-
Mortadella Bologna 200 g
-
Świeża bazylia
-
Śmietanka 30% 200 ml
-
Maślanka 2 łyżki
Crème fraîche:
Crème fraîche to idealna baza do tzw. pizza bianca, a do jej zrobienia potrzebujemy jedynie dwóch składników. Do małego naczynia wlewamy śmietankę i dodajemy do niej 2 łyżki maślanki. Składniki dokładnie mieszamy, a naczynie zakrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 24 h w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, sos jest gotowy.
Przygotowanie:
- Wyjmujemy kulkę ciasta z pojemnika i rozciągamy ją w kształt dysku.
- Dodajemy crème fraîche jako bazę.
- Rozkładamy kawałki mozzarelli.
- Wrzucamy pizzę do rozgrzanego pieca i pieczemy.
- Na wypieczoną pizzę kładziemy zwiniętą w różyczki mortadelę oraz łyżkę stołową pesto pistacjowego.
- Na koniec dekorujemy pizzę listkami świeżej bazylii.
Pizza została wypieczona w piecu Effeuno P134 HA 509. Do jej wykonania użyto składników dostępnych w sklepie Jak u Mammy www.jakumammy.pl i fresco.jakumammy.pl.
Komentarze (0)