Divella Pesto genovese 190g
Pesto genovese bazyliowe
Zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i itp. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. We Włoszech sprzedawane jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub małych słoiczkach. Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.
Waga: 190 gram
Składniki: Olej słonecznikowy (4%), bazylia (46%), syrop glukozowy, orzeszki pini(1,5%), ser grana padano (4, %), ser pecorino romano (1,5%), sól, oliwa z oliwek extra vergine (1,5%), regulator kwasowości: kwas mlekowy,czosnek granulowany